
Jeden gen stworzył mamuta?
3 lipca 2015, 13:26Vincent Lynch, profesor genetyki z University of Chicago mówi, że w przewidywalnej przyszłości ludzkość będzie w stanie sklonować mamuta. Jednak, dodaje, nie powinniśmy tego robić.

Podczas trawienia chleba uwalniają się egzorfiny glutenu pszennego
3 lipca 2015, 11:59Egzorfiny - biologicznie aktywne cząsteczki uwalniane podczas trawienia chleba i makaronu - mogą przetrwać cały proces i przedostać się przez nabłonek przewodu pokarmowego do krwiobiegu. Wyniki uzyskane przez naukowców z Uniwersytetu w Mediolanie rzucają więcej światła na nadwrażliwość na gluten.

Zalążki języka w zawołaniach ptaka
30 czerwca 2015, 12:06Stadniak rdzawołbisty (Pomatostomus ruficeps) posługuje się prymitywnym językiem, za pomocą którego przekazuje podstawowe znaczenia.

Znamy wszystkie wielkie kratery
30 czerwca 2015, 11:36Na Marsie znajduje się ponad 300 000 kraterów powstałych w wyniku upadku asteroid. Nasz Księżyc jest pokryty tak wielką liczbą kraterów, że nikt nie podjął się ich liczenia. Inaczej jednak ma się sprawa z Ziemią. Roślinność i erozja powodują, że trudno jest odnaleźć kratery. Jednak najnowsze badania wskazują, że znamy już wszystkie duże kratery uderzeniowe.

Jak zanieczyszczała rtęć
30 czerwca 2015, 05:28W piśmie Environmental Science & Technology ukazał się interesujący artykuł opisujący badania nad zanieczyszczeniem środowiska rtęcią. Naukowcy pracujący pod kierunkiem uczonych z Dartmouth College przebadali historię zanieczyszczeń z ostatnich 600 lat i stwierdzili, że od kilkudziesięciu lat zanieczyszczenie tym metalem gwałtownie spada.

Efekt kontrastu w kulinarnej praktyce
29 czerwca 2015, 11:15Odbiór dania głównego zależy od jakości przystawki. Gdy jest gorsza, danie główne smakuje lepiej. Gdy jest lepsza, danie główne zyska mniej przychylną ocenę.

Fagmidy - broń przeciwbakteryjna
29 czerwca 2015, 11:01Z najnowszego numeru Nano Letters dowiadujemy się, że naukowcy z MIT-u i Uniwersytetu Harvarda opracowali interesującą metodę zabijania bakterii. Uczeni stworzyli cząsteczki nazwane „fagmidami”, które produkują toksyny zabijające konkretne gatunki bakterii.

Gwałtowny rozwój Pekinu
29 czerwca 2015, 09:22Naukowcy z NASA wykorzystali satelitę QuikScat do zaprezentowania nowej techniki oceny rozrastania się miast na podstawie obserwacji infrastruktury. Dzięki niej stwierdzono, że w latach 2000-2009 powierzchnia Pekinu zwiększyła się... czterokrotnie.

By uniknąć zakażeń, lepiej mieć pH moczu bliższe neutralnego
26 czerwca 2015, 13:22Naukowcy odkryli, że pH moczu bliskie wartości neutralnej zapewnia większą skuteczność białka wytwarzanego przez organizm w odpowiedzi na zakażenie bakteryjne.

Związek z magnolii zwalcza raka kolczystokomórkowego
26 czerwca 2015, 11:13Honokiol, związek z kory magnolii, sprawdza się w walce z rakiem kolczystokomórkowym głowy i szyi.